Treinen in Amsterdam en Den Bosch bekogeld met vuurwerk

Twee treinen in Amsterdam en Den Bosch zijn zondagavond bekogeld met zwaar vuurwerk. ProRail gaat aangifte doen, laat een woordvoerder weten.

''Een volkomen idiote actie. We maken ons zorgen. Het risico bestaat dat de machinist van de schrik een sein mist'', aldus de woordvoerder. De spoorbeheerder heeft aangegeven dat er camera's langs het spoor staan, en heeft aangegeven deze beelden te gebruiken tegen de aangifte.

In Amsterdam was de machinist behoorlijk van de knal geschrokken waardoor hij moest worden opgevangen, meldt ProRail. Volgens NS kon hij zijn dienst vervolgen. Het vuurwerk werd bij de Houtmankade gegooid naar de trein van Schiphol naar Amersfoort.

Over het geval in Den Bosch zijn geen bijzonderheden. Een woordvoerder van NS kent geen verdere gevallen. ''Laten we hopen dat het zo blijft.''

De machinistenvakbond heeft hard uitgehaald na dit incident. "Wie treinen met vuurwerk bestookt, is een 'idioot' die machinisten met rust moet laten", zegt Wim Eilert, bestuurder van machinistenvakbond VVMC in het Algemeen Dagblad. "Je weet nooit wat er gebeurt als je zoiets doet. Voor hetzelfde geld trapt een machinist het gas in. Net zoals het gevaarlijk is dit bij een auto te doen, of een bus, is het gevaarlijk bij de trein.''

Foto: Bjarne Kosmeijer
Foto: Bjarne Kosmeijer

 

Bron: Nu.nl