Doek valt voor Autoslaaptrein Treinreiswinkel

De Autoslaaptrein Düsseldorf – Verona gaat in 2018 toch niet rijden. De kosten om de trein in Italië te laten rijden stijgen dusdanig fors dat het niet lukt om de trein rendabel te kunnen aanbieden. Dat heeft de Treinreiswinkel bekend gemaakt.

De Treinreiswinkel zette in 2015 halsoverkop de autoslaaptrein op, nadat EETC onverwacht de stekker trok uit de treindienst vanaf Den Bosch. Sindsdien verzorgt Treinreiswinkel iedere zomer een autoslaaptrein Düsseldorf – Verona. Daar komt in 2018 onverwacht een einde aan. Eerder dit jaar ging Treinreiswinkel er nog vanuit dat de trein in 2018 wel zou gaan rijden. Sinds half september konden er al boekingen gemaakt worden voor het nieuwe jaar. De eerste trein had in juni moeten vertrekken. Mensen die al hadden gereserveerd kunnen omboeken naar de autoslaaptrein van de ÖBB of krijgen hun geld terug.

Eerder besloot de Treinreiswinkel al te gaan samenwerken met een andere vervoerder. “De vervoerder 2015 – 2017 kon in 2018 de Autoslaaptrein niet uitvoeren. We hebben alle alternatieven onderzocht. BTE (vervoerder van de Alpen Express sinds 2017/2018) met uitstekend materiaal werd geconfronteerd met een enorme tariefverhoging voor het Italiaanse gedeelte die een rendabele exploitatie niet mogelijk maakte” legt directeur Helmut Brall van de Treinreiswinkel uit. Hij verwijst zijn klanten nu door de dagelijkse ÖBB Nightjet Autoslaaptrein Düsseldorf – Innsbruck en Hamburg – Wenen. Die treinen blijven gewoon rijden, en voor vroegboekers kan de auto soms al mee voor € 29.

De paden die de Treinreiswinkel zijn overgenomen door het Duitse Urlaubs Express. Urlaub Express ziet het wel zitten om een autoslaaptrein Düsseldorf – Verona uit te voeren. “Treinreiswinkel gaat deze trein niet aanbieden” zegt Brall. Volgens Brall zijn de rijtuigen van de Urlaub Express slecht onderhouden en zijn er zeer veel klachten over de Duitse ondernemer. En inderdaad liegen de Google Reviews er niet om. Sommige treinen worden bijvoorbeeld op het laatste moment geannuleerd, en reizigers klagen dat het lang duurt om vervolgens het geld terug te krijgen. Urlaub Express scoort uit 25 reviews een 1,6 bij Google. En ook bij Tripadvisor zijn de ervaringen uiterst kritisch.

Urlaubs Express reageert tegenover Treinreiziger.nl op de kritiek. “De overname van het volledige rijtuigen park van EETC, de eerdere autoslaaptrein exploitant in Nederland, heeft lang op zich laten wachten en in de tussentijd is het materieel aanmerkelijk minder in de gaten gehouden. Daar kunnen wij als de exploitant van UEX niet veel aan doen” zegt een woordvoerder. Volgens het bedrijf lopen de verkopen voor 2018 erg goed. “Het is jammer dat de Treinreiswinkel niet mee doet, dat besluit is in goede sfeer genomen, maar dat weerhoudt ons er niet de Nederlandse markt te bedienen”.

Foto: Manfred Kopma (Wikipedia)
Foto: Manfred Kopka (Wikipedia)

Bron: Treinreiziger