Drie jaar cel voor brandstichtingen in Sprinter-trein

De 22-jarige verdachte Gino T. uit IJmuiden heeft tijdens de rechtszaak in de rechtbank van Haarlem 3 jaar cel opgelegd gekregen, na de brandstichtingen van eerder dit jaar. Ook heeft de rechter hem tbs opgelegd omdat er een grote kans is dat T. in herhaling zal vallen.

T. heeft in totaal vijf branden gesticht tussen december 2016 en april van dit jaar. In alle gevallen waren het Sprinte-rtreinen tussen Haarlem-Zandvoort en Haarlem - Den Haag. Bij zeker drie gevallen heeft T. de reizigers in levensgevaar gebracht doordat de brand oversloeg van de toiletruimte naar de coupé. De verdachte zou de branden hebben aangestoken door de papieren droogdoekjes in de trein in de brand te steken.

De rechtbank oordeelde dat het bijna onmogelijk is om te vluchten uit een rijdende trein, daarom heeft de rechtbank hem drie jaar cel opgelegd.

Heterdaad

Op 2 april werd T. op heterdaad betrapt, toen hij brand stichtte in een sprinter tussen station Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Centraal. De politie had al een vermoeden dat T. achter de eerdere branden zou zitten, en hield hem toen nauwlettend in de gaten. Uiteindelijk is hij op heterdaad opgepakt. De schade aan enkele treinen is aanzienlijk te noemen, waarbij het onduidelijk is of sommigen nog op korte termijn kunnen worden ingezet.

De 22-jarige is door de rechtbank minder toerekeningsvatbaar geacht vanwege zijn autistische stoornis. Al eerder kwam T. voor de rechter vanwege het bedreigen van anderen.

Foto: Bert Hollander (Flickr; Creative Commons)
Een Sprinter-trein in Utrecht
Archieffoto: Bert Hollander (Flickr; Creative Commons)