Tweede Kamer boos op NS om 'valsspelen' met zitplaatsen in HSL-treinen

Diverse fractie van de Tweede Kamer voelen zich onaangenaam verrast. Gisteren werd onthuld dat de NS een nieuwe rekenmethode hanteert om de kans op een zitplaats in de HSL-treinen aan te geven. Met name de VVD, CDA en PVV willen uitleg van het kabinet over de zaak.

De zitplaatskans moet namelijk 96,5 procent zijn. Tot nu toe heeft de NS al twee keer de gestelde norm niet gehaald, wat hen vorig jaar een boete van 1,25 miljoen euro kostte. Bij een derde boete loopt de NS zelfs het risico dat er ook concurrentie op het HSL-spoor zou mogen rijden.

Gisteren werd er in de Telegraaf onthuld dat er een nieuwe rekenmethode wordt gehanteerd, waardoor de NS een hoger percentage behaalt. "Door niet te kijken naar de drukste trein in de spits, maar het gemiddelde van twaalf treinen op verschillende trajecten, komt de NS opeens op een percentage van 97 procent waar het voorheen op 87,6 procent bleef steken.", meldt de krant.

De VVD, het CDA en de PVV willen opheldering van het kabinet horen. 'De NS maakt zich meer zorgen over het al dan niet krijgen van een boete dan dat ze zich zorgen maken over fatsoenlijke zitplaatsen', zegt CDA-Kamerlid Mustafa Ahmaouch tegen de krant. Roy van Aalst (PVV) noemt het 'schandalig'. "Valsspelen betekent normaal gesproken diskwalificatie, maar blijkbaar houden de D66-staatssecretaris en D66-directeur bij de NS elkaar hier de hand boven het hoofd."

Foto: Rob Dammers
Foto: Rob Dammers

Bron: AT5