Boete voor ProRail voor onvolkomenheden in chloortransporten

De rechter in Rotterdam heeft ProRail veroordeeld tot een boete van 50.000 euro om het in 2013 zich niet aan de veiligheidsregels heeft gehouden waaraan voldoen moet worden bij het rijden van chloortreinen.

Aanvankelijk werd er door het Openbaar Ministerie een boete van 150.000 euro geeïst, maar omdat de zaak al weer 4 jaar verouderd was werd er besloten om de boete te verminderen. Ook zou de spoorbeheerder in het vervolg daarop geen soortgelijke fouten meer hebben veroorzaakt. Wel is  ProRail al eerder veroordeeld voor vergelijkbare feiten. Het OM had volgens de rechtbank deze overtreding mee kunnen nemen in die zaken.

Niet gemeld

Het spoorbedrijf had destijds verzuimd om een vertraging van een trein met vijftankwagons met chloor te melden. Ook zou ProRail meerdere chloorwagons hebben laten staan op het rangeerterrein bij Amersfoort terwijl dat in strijd zou zijn met de milieuvergunning. De boete is gebaseerd op het feit dat er een gevaarlijke situatie had kunnen ontstaan en omdat chloordampen zeer giftig zijn. ProRail heeft volgens het OM “inmiddels een strafblad van 27 pagina’s”.

In 2013 werd er door het OM zelfs een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de chloortransporten door Amersfoort.

Foto: Rob Dammers
Foto: Rob Dammers