Stadler presenteert nieuwe FLIRT voor Hongaarse GYSEV

De Zwitserse treinbouwer Stadler en de Hongaarse vervoerder GYSEV hebben donderdag de eerste FLIRT-trein van een serie van tien treinen gepresenteerd. De treinen zijn vorig jaar besteld en zullen medio volgend jaar in dienst worden gesteld.

De electrische FLIRT's hebben een lengte van 4 rijtuigen en zullen dienst gaan doen op diverse trajecten in West-Hongarije. Met deze bestelling heeft GYSEV straks in totaal 20 FLIRT's in haar vloot die dienst doen op de regionale spoortrajecten.

GYSEV heeft in 2016 een openbare aanbesteding uitgeschreven voor de aanschaf van tien elektrische treinen met een lage vloer. Deze is uiteindelijk gewonnen door Stadler, die in Europa een groot aandeel heeft aan geleverde treinen. Het leveringscontract werd vorig jaar september ondertekend en in september van dit jaar werd de eerste trein al gepresenteerd op de spoorwegbeurs in het Poolse Gdańsk. Op dit moment zijn twee FLIRT's in Hongarije voor de toelatingsprocedure. De eerste treinen zullen medio 2018 in de commerciële dienst rijden. De laatste en tiende FLIRT zal pas eind januari 2019 in dienst komen.

GYSEV FLIRT

Samen met de tien eerdere FLIRT's van GYSEV, die in het kader van eerdere aanbestedingen tussen 2013 en 2015 zijn aangeschaft, heeft de spoorwegmaatschappij uiteindelijk vloot van in totaal 20 FLIRT-treinstellen. De nieuwe en oudere FLIRT's kunnen met elkaar gekoppeld worden.
 
De nieuwe generatie FLIRT-treinen voor de Hongaarde vervoerder heeft per trein 208 zitplaatsen, twee toiletten en voldoen aan de nieuwste eisen van TSI en de crashnormen. De lengte van de nieuwe treinen zal 77,1 meter zijn, 2,8 meter langer dan de eerder bestelde FLIRT-treinen van GYSEV. Hun maximale snelheid is 160km/u en ze kunnen binnen 39 seconden een snelheid van 120 km/u behalen.

De treinen zullen ook voor de passagiers een ruim gemak kennen: Gemakkelijke instap voor (mindervalide) reizigers, WiFi, USB-stopcontacten voor het opladen van laptops, tablets en mobiele telefoons en een toilet voor alle reizigers.

Foto: Stadler
Foto: Stadler