"Intercity Eindhoven - Düsseldorf wordt aanbesteed"

Er komt een aanbestedingsprocedure voor een rechtstreekse intercity Eindhoven – Düsseldorf. Dat zegt de Limburgse gedeputeerde Hubert Mackus (Infrastructuur en Openbaar Vervoer, CDA) maandag tegenover het NRC Handelsblad.

Ook de Duitse vervoersautoriteiten en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat staan achter de plannen, zegt de gedeputeerde. Mackus: “Het is niet zozeer de vraag óf we die lijn gaan aanbesteden, maar of Nederland, dan wel Duitsland die concessie in de markt mag zetten.”

Op dit moment moeten treinreizigers tussen Eindhoven en Düsseldorf overstappen in Venlo. Bovendien stopt de Duitse regionale trein (Regional Express) op relatief veel stations. Om de intercity mogelijk te maken heeft het Duitse ministerie van Verkeer recent besloten om 130 miljoen euro beschikbaar te maken voor de spoorverdubbeling Kaldenkirchen – Dülken.

"NS wacht overigens niet af tot aan Duitse zijde die spoorverdubbeling een feit is, maar wil die rechtstreekse verbinding zo snel mogelijk realiseren," schrijft NRC. Een probleem daarbij vormt de capaciteit op station Eindhoven. Over uitbreiding van Eindhoven moet volgende maand meer duidelijkheid komen. NS heeft op dit moment geen treinstellen die zowel in Nederland als in Duitsland kunnen rijden. Mogelijk zou de NS kunnen voortborduren op een optie bij de levering van de ICNG-trein die inmiddels in aanbouw is.

Foto: Rob Dammers (Flickr)
Foto: Rob Dammers (Flickr)

Bron: Treinreiziger