'Dader verijdelde aanslag Thalys al sinds 2012 bekend bij Belgische politie'

De dader van de verijdelde aanslag op de Thalys-trein van Amsterdam naar Parijs in 2015 was al sinds 2012 in beeld bij de Belgische inlichtingendiensten. Dat blijkt uit een jaarverslag van de toezichthouder, maakten de Belgische media zaterdag bekend.

De 25-jarige Marokkaan Ayoub el-Khazzani stapte op 21 augustus 2015 zwaarbewapend op station Brussel-Zuid aan boord van de trein uit Amsterdam en verschool zich in het toilet. Net voorbij de Franse grens kwam hij er met de wapens uit, maar hij werd direct door drie alerte Amerikaanse passagiers overmeesterd en vervolgens aan de Franse politie overgedragen. Bij de schietpartij vielen er drie gewonden.

Al een jaar eerder werden de Belgische Inlichtingendiensten geinformeerd door hun Spaanse collega's jaren over El-Khazzani en zijn broer Imran omdat ze bezorgd waren over hun radicalisering. De inlichtingendiensten gaven volgens het toezichthoudend comité echter geen prioriteit aan het dossier.

Onlangs werden er eind oktober in dit jaar nog vier andere mensen aangehouden die betrokken zouden zijn met het plegen van de aanslag.


Foto: Treinenweb

Bron: Nu.nl