Grote vernieuwing voor station Den Haag HS

Spoorbeheerder ProRail, NS en gemeente Den Haag werken aan een grote vernieuwing van station Den Haag HS. Het station krijgt een nieuwe reizigerstunnel, die de stadskant rechtstreeks verbindt met de Laakhaven. In het weekend van 25 en 26 november zal de nieuwe tunnel op zijn plek worden geschoven.

De voorgevel van het station heeft zelf al een nostalgische uitstraling, en ook aan de kant van de  Laakhaven zal het station een volwaardige entree krijgen, belooft ProRail. Zo komt er onder meer een ruim stationsplein en wordt er plaats gemaakt voor achthonderd vierkante meter aan winkels en horeca. De hoofdentree naar de perrons loopt nu nog dood, maar halverwege 2018 zal dit een onderdeel gaan vormen voor een doorgaande reizigerspassage.

Nieuwe tunneldelen

Door in de nacht van vrijdag op zaterdag een nieuw tunneldeel tegen de bestaande onderdoorgang aan te schuiven, kunnen voetgangers de perrons straks ook vanaf de Laakhaven gemakkelijk bereiken. "De uitbreiding van station Den Haag HS is van groot belang, omdat zich de laatste jaren langs de achterzijde van het station steeds meer bedrijven en instellingen hebben gevestigd.", schrijft ProRail.

Nieuwe fietsenstalling

Niet alleen de bereikbaarheid van het station wordt verbeter, maar ook komt er een nieuwe fietsenstalling op het station. "Dagelijks maken zo’n 54.000 reizigers gebruik van station Den Haag Hollands Spoor, en steeds meer mensen komen op de fiets.", vertelt ProRail op hun website. Daarom is er besloten om het dak van de nieuwe ingang een fietsenstalling te plaatsen, waar 2.500 fietsen gestald kunnen worden.

De reizigers die hun fiets hebben geparkeerd kunnen dan via de nieuwe tunnel direct naar de perrons lopen om hun trein te pakken. Met de nieuwe stalling wordt het mogelijk om het Johanna Westerdijkplein, naast de nieuwe ingang, weer vrij te maken van fietsen.

Planning

ProRail, gemeente Den Haag en NS investeren samen in het stationsproject. In april 2017 is de bouw al begonnen. Tot halverwege 2018 werkt aannemer Heijmans aan het doortrekken van de reizigerspassage en wordt er gebouwd aan de nieuwe entree, de fietsenstalling en de winkels.

Daarnaast zal de gemeente het plein voor het station aan de centrumzijde ook een opknapbeurt geven. Zo komen er nieuwe overdekte tramhaltes, wordt het plein opnieuw ingericht en wordt dus ook de verbinding voor fietsers en voetgangers van de Laakhaven met het centrum verbeterd.

Het herinrichting van het nieuwe stationsgebied moet in januari 2018 klaar zijn. De verbinding met het centrum en de Laakhaven volgt eind november volgend jaar. De inrichting van het nieuwe stationsplein aan de Laakzijde moet januari 2019 af zijn.

Foto: Rudolphous (Wikipedia; Creative Commons)
Foto: Rudolphous (Wikipedia; Creative Commons)