NS volgt tot een kwart aan reizigers op stations

De NS volgt tot een kwart aan reizigers op de stations door middel van wifi- en Bluetooth-signalen. Dat maakte NS-onderzoeker Rik Schakenbos bekend tijdens een lezing op een Security-beurs in Utrecht.

De NS volgt de mensen om de loopstromen in kaart te brengen. Het feit dat er maar een kwart van de mensen te volgen is, is op te maken omdat de signalen door minimaal drie sensoren moeten worden opgevangen voor een goed geijkte meting. Ook worden er gegevens naast gelegd van reizigers die via een in- en uitcheckpoortje het station binnenkomen. Dit gaat om anonieme gegevens omdat er geen gegevens tussen de signalen te koppelen zijn en de reizigers die een poort passeren.

Techniek

De techniek kijkt naar de unieke adressen die een mobiele telefoon constant uitzendt als deze wifi of bluetooth aan heeft staan. Deze unieke adressen worden om privacy-redenen geanonimiseerd door er een wiskundige berekening op los te laten. Uiteindelijk wordt er van de uitkomst een aantal getallen erafgesnoept voor de veiligheid. De wiskundige berekening wisselt zich elke dag zodat een gebruiker niet langer dan een dag gevolgd kan worden. Aan de hand van deze gegevens kan de NS loopstromen in kaart brengen waarmee ze hun stations mogelijk kunnen verbeteren.

Voglens technologiesite Tweakers is er in een eerder stadium overwogen om de gegevens van telefoonmasten in te zetten, maar dat zou te grof en dus onbetrouwbaar zijn.

Privacy

Inmiddels gebruikt de NS al sinds 2013 deze techniek op de stations Amsterdam Centraal, Leiden Centraal, Amsterdam Zuid, Utrecht Centraal, Schiphol en 's-Hertogenbosch. Via speciale pictogrammen op de de stations maakt de NS bij de binnenkomst gebruikers alert dat zij er 'tracking' plaatsvindt, en zij dus kunnen worden gevolgd. Dit is een vereiste waaraan de NS moest voldoen van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Reizigers die hier geen prijs op stellen moeten kunnen zich niet direct afmelden, maar wordt gevraagd om hun wifi en Bluetooth op hun toestel uit te schakelen.

De Autoriteit Persoonsgegevens kondigde in de zomer van dit jaar aan vragen te stellen aan de NS over het volgen van reizigers. Omdat het een grote groep reizigers treft, wilde de privacywaakhond weten hoe er met de gegevens omgegaan wordt.

Afbeelding: NS
Afbeelding: NS