OM doet onderzoek naar gebruik chroom-6 in NS-werkplaats Tilburg

Het Openbaar Ministerie is gestart met een oriënterend onderzoek naar de inmiddels voormalige NS-werkplaats in Tilburg, waar personeel jarenlang is blootgesteld aan het gevaarlijke antiroestmiddel chroom-6.

"We onderzoeken of er aanknopingspunten zijn voor een strafrechtelijk onderzoek", zegt een OM-woordvoerer zaterdag naar aanleiding van berichtgeving in het Brabants Dagblad. Vorig jaar mei kwam de gevaarlijke situatie al naar boven. Toen werd duidelijk dat naast de technische medewerkers ook een aantal mensen die via tROM integreerden, samen met acht begeleiders mogelijk gevaarlijke risico liepen.

Volgens de krant zou de gemeente Tilburg en het onderhoudsbedrijf van de NS nalatig zijn geweest en de gezondheid van honderden werklozen op het spel hebben gezet.

Reïntegratie

Ruim achthonderd mensen uit de omgeving TIlburg volgende een reintegratietraject, en een aantal van hen werden als werkloze door de gemeente ingezet om in de werkplaats oude rijtuigen te schuren. In de oude verflagen zat zeer waarschijnlijk chroom-6 dat is vrijgekomen tijdens de werkzaamheden.

Volgens het Brabants Dagblad werden er nauwelijks beschermingsmaatregelen getroffen en signalen over de gevaren werden genegeerd.

De Tilburgse wethouder Erik de Ridder zei zaterdag dat de berichten het belang onderstrepen van een onafhankelijk onderzoek dat de gemeente op dit moment laat uitvoeren naar de werkomstandigheden en de gevaren op de NS-werkplaats. De resultaten worden in augustus volgend jaar verwacht.

De NS meldt het volgende:

"Wij vinden het vooral voor de betrokkenen van groot belang om goed in beeld te krijgen wat er in het verleden is gebeurd en wat dit voor hen betekent. Wij vinden het belangrijk dat er lessen getrokken worden voor nu en de toekomst. Om antwoord te krijgen op deze vragen heeft NS een extern onafhankelijk onderzoek aangekondigd door het RIVM. Daarnaast laat de gemeente Tilburg een eigen extern onderzoek door RIVM verrichten naar de situatie bij tROM. Deze onderzoeken moeten zorgvuldig kunnen plaatsvinden. Dit betekent dat wij er nu voor kiezen om te wachten op de resultaten en geen vragen beantwoorden die onderdeel zijn van dit onderzoek. Hier kiezen wij ook voor in het belang van onze (oud-) collega’s. Door nu vragen te beantwoorden lopen we de onderzoekers voor de voeten en dat willen we absoluut niet."

Foto: Frans van Rooden (Wikipedia; Creative Commons)
De NS-werkplaats van Tilburg in vroegere tijden. Hier werden ook oude rijtuigen opgeknapt.
Foto: Frans van Rooden (Wikipedia; Creative Commons)