Akkoord over loonsverhoging spoorwegpersoneel NS

De zestienduizend werknemers van de NS krijgen 5,8 procent meer loon en de garantie dat ze de komende 2,5 jaar hun baan behouden. Wie onregelmatige uren maakt, krijgt over die uren nog eens 9 procent extra.

Deze eisen zijn de vakbonden overeengekomen met de NS. De nieuwe cao duurt tot 1 april 2020. Tevens is er ook een zogenoemd generatiepact afgesproken. Hiermee kunnen medewerkers vanaf vijf jaar voor hun AOW-leeftijd ervoor kiezen om 78 procent (28 uur) te gaan werken, tegen 89 procent salaris en met 100 procent pensioenopbouw.

Gedurende 3 jaar krijgt het NS-personeel een individueel budget van in totaal 750 euro. Zij kunnen dit bedrag uitgeven aan faciliteiten en instrumenten die het beste aansluiten bij hun persoonlijke wensen op gebied van gezond en gemotiveerd werken. Bijvoorbeeld door middel van een abonnement op een sportschool of het volgen van een opleiding.

Onderhandelingen

Onderhandelaar Henri Janssen van FNV Spoor meldt dat er na zes onderhandelingsrondes een mooi resultaat is gevestigd. Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmensen spreekt van een cao met plussen en minnen, waarbij er een perspectief is voor werknemers om op een gezonde manier bij de NS aan het werk te blijven.

De VVMC Vakbond voor Rijdend Personeel noemt het resultaat erg mager, maar vindt dat er niet heel veel uit te slepen was. Binnenkort zullen de leden van de vakbond nog een akkoord geven over de nieuwe eisen.

De NS geeft aan tevreden te zijn met het resultaat.. ''NS vindt het belangrijk dat haar medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen, op een gezonde en gemotiveerde manier kunnen werken en daarna van hun pensioen kunnen genieten", zegt directeur personeelszaken Yolanda Verdonk. "Daarom hebben we hierover in de cao ook goede afspraken gemaakt met de vakbonden.", vervolgt ze.

Zodra er een definitief akkoord is bereikt, zal de nieuwe cao met terugwerkende kracht op 1 oktober 2017 ingaan.

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Foto: Nederlandse Spoorwegen