Nieuwe bewindslieden beŽdigd bij kabinet Rutte-III

De nieuwe bewindslieden van het kabinet-Rutte III zijn donderdag officieel beëdigd. De vijftien nieuwe ministers legden de eed of belofte als eersten af, daarna volgden de acht staatssecretarissen. Met deze formaliteit heeft ook het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een nieuwe minister en staatssecretaris.

Het onderhandelen en formeren heeft zeven maanden geduurd, en is de langste formatie ooit. Na een zoektocht naar geschikte bewindspersonen en de verdeling van de portefeuilles is het kabinet Rutte-III nu klaar om aan het werk te gaan. De spoorsector zal voornamelijk te maken krijgen met Cora van Nieuwenhuizen als minister en Stientje van Veldhoven die de portefeuille als staatssecretaris draagt.

Op donderdag om 12:00 werd de bordesfoto gemaakt waarop alle bewindslieden staan.

Minister: Cora van Nieuwenhuizen (VVD)

Cora van Nieuwenhuizen is als Minister van Infrastructuur aangewezen. Zij heeft al 25 jaar ervaring met politieke functies. Zo is ze na een baan in de bankensector door gegaan in de gemeenteraad van Oisterwijk, waarna ze functies kreeg bij de provincie Noord-Brabant. In 2010 is ze naar de Tweede Kamer gegaan, en in 2014 naar het Europees Perlement gegaan. Zij volgt Melanie Schultz van Haegen uit het vorige kabinet op.

Staatsecretaris: Stientje van Veldhoven (D66)

Stientje van Veldhoven heeft van 1995 tot 1998 een studie Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen gevolgd. Halverwege 1997 is ze al begonnen aan diverse functies binnen het Europees Parlement tot aan 2010. Sindsdien is ze actief binnen de Tweede Kamer.

Zij volgt hiermee de taak van Sharon Dijksma op die na het aftreden van Wilma Mansveld in oktober 2015 de portefeuille overnam.

Foto: Tweede Kamer
Foto: Tweede Kamer