Definitief geen wifi in treinen Belgische Spoorwegen

Er komt definitief geen wifi voor reizigers in de Belgische treinen. Dat heeft Sophie Dutordoir, de nieuwe directrice van de NMBS, gezegd.

Volgens haar zou het te duur zijn om deze dienst aan te bieden. Wel zouden de mobiele telecomproviders hebben bevestigd dat er aan het eind van 2018 een volledig dekkend mobiel netwerk beschikbaar is om op alle trajecten te kunnen gebruik te kunnen maken van internet. De NMBS heeft aangegeven dat ze wel bezig zijn met het aanleggen van extra wifi-hotspots op de stations, hieraan zouden zowel Telenet als Proximus aan meewerken

Proef

Al eerder heeft er in 2016 een proef in België plaatsgevonden met een wifiverbinding in een trein. Op het traject Eupen en Oostenend konden reizigers in twee eersteklas wagons gebruik maken van de draadloze vooorziening. Echter heeft deze proef er niet voor gezorgd dat het landelijk wordt uitgerold bij onze zuiderburen. In 2014 sprak het spoorwegbedrijf nog de verwachting uit om de treinen van wifi te voorzien.

In Nederland wordt al sinds 2010 wifi in de trein aangeboden. Sinds enige tijd wordt er hierbij nu gebruik gemaakt van de snellere 4g-verbinding, waarmee de snelheid en de dekking beter moet zijn dan die met de voorgaande techniek van 3g. In 2014 heeft de NS bevestigd dat de wifi-voorziening in ieder geval tot 2025 gratis zal blijven.

Foto: Rob Dammers; Flickr (CC)
Foto: Rob Dammers; Flickr (CC)