Eerste zonnepaneel op overkapping station Eindhoven

Station Eindhoven is vanaf maandagmiddag ook begonnen met het opwekken van duurzame stroom. Zo is er op het monumentale dak van het station de eerste zonnepaneel geplaatst. Dit is het begin van een verzameling van 1.900 panelen die uiteindelijk 60% van de stroom van het station in een jaar verbruikt.

Jaarlijks verbruikt station Eindhoven 775.000 kWh, dat staat gelijk aan ongeveer 220 huishoudens. Als alle 1.900 panelen actief zijn levert dit een opbrengst op van 450.000 kWh, wat gelijk staat aan 130 huishoudens. Als er veel energie wordt opgewekt, wordt die verdeeld onder ProRail en NS.

Vakdeskundige Robin Schipper legt uit: “We hebben gekeken naar het totale verbruik van NS en ProRail. De verbruiken worden geregistreerd in twee hoofdmeters. We hebben uitgezocht wie op welk moment hoeveel energie nodig heeft. Het uitgangspunt is om de opgewekte energie direct te gebruiken voor bijvoorbeeld de roltrappen, liften en bewegwijzering.

Omdat het station van Eindhoven een monumentaal Rijksgebouw is, moest er door ProRail een omgevingsvergunning worden aangevraagd. In samenwerking met de architect is er vervolgens gekeken wat de beste mogelijkheid was, en waarbij er op gelet werd dat de authenticiteit van het station niet zou worden aangepast.

Zonnecellen op Zuidbroek

Al eerder werd er vorige week door ProRail een zonnepaneel geinstalleerd op het dak van een wachtruimte op station Zuidbroek. Dit betreft een proef waarbij er uiteindelijk op meerdere kleine stations duurzaam stroom wordt opgewekt met zonnecellen.

Foto: Experience040
Foto: Experience040

Bron: ProRail