Bijbetalen bij vertraging toch niet nodig: voorwaarden aangepast

NS biedt nu voor het eerst een e-ticket aan met ochtend- en avondspitsbeperking. Het gaat om een kleine pilot, zegt het spoorbedrijf. Aanvankelijk stelde NS dat reizigers hun reis bij vertraging niet afgemaakt mocht worden. Maar na kritiek van onder andere Rover heeft NS die voorwaarde nu geschrapt.

Het gaat om een NS dagkaart die voor 15 euro wordt verkocht via de NS Spoordeelwinkel. De dagkaart is niet geldig tussen 6:30 – 9:00 en 16:00 – 18:30 uur. Normaal gesproken is de inchecktijd bepalend, maar bij e-ticket is niet te zien hoe laat iemand zijn reis begint. Daarom is bij het e-ticket vastgesteld dat tijdens de spitsuren helemaal niet gereisd mag worden.

Aanpassing

Aanvankelijk werd benadrukt dat er ook “in geval van vertraging” niet in de spits gereisd mocht worden. “Maar dat passen we nu aan. Bij vertraging mogen reizigers hun reis gewoon afmaken” zegt NS woordvoerder Ton Boon. Daarmee komt het spoorbedrijf tegemoet op kritiek van reizigersvereniging Rover. Die noemde die bepaling eerder “absurd”, en stelde dat de regels botste met Europese regelgeving.

Reis vervolgen

In de Europese regelgeving staat opgenomen dat als er een vertraging dreigt van 60 minuten of meer, de reiziger zijn reis moet kunnen vervolgen. “Onder vergelijkbare vervoersomstandigheden bij de vroegste gelegenheid”, aldus de EU verordening. “Als NS vraagt bij vertraging te wachten tot na de spits, dan dreigt er een vertraging van meer dan een uur. De reiziger mag zijn reis dan dus volgens de verordening gewoon afmaken” legt Rover beleidsmedewerker Freek Bos uit.

Kleine proef

NS benadrukt verder dat het een kleinschalige pilot gaat. “Het gaat om slechts 20.000 tickets. De verwachting is dat deze actie snel is uitverkocht”. Het kaartje is overigens niet te gebruiken op zaterdag en zondag.

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Foto: Nederlandse Spoorwegen

Bron: Treinreiziger