Plannen kabinet goed voor Euroterminal in Coevorden

De railterminal van Coevorden zou er wel eens een flinke boost van kunnen krijgen. Het nieuwe kabinet wil een toeslag invoeren voor vrachtwagens. Bovendien willen ze de kosten voor het gebruik van het spoor voor transport gelijk trekken met die van de buurlanden.

Volgens voorzitter Ben Blog van de Business Association Dryport Emmen-Coevorden zou de nieuwe railteminal flinke voordelen moeten bieden "Duitsland heeft net besloten om de kosten voor het gebruik van het spoor te verlagen met vijftig procent. Als Nederland de kosten ook verlaagd, dan is het zomaar goedkoper om transporten vanuit de haven van Rotterdam, via Coevorden naar Duitsland en de rest van Europa te leiden."

Meer transport naar Zweden

Vanaf Coevorden kunnen vrachttreinen van de Bentheimer Eisenbahn makkelijk doorrijden naar Duitsland. Inmiddels vertrekken er twee keer per week goederentreinen vanaf Coevorden naar het Zweedse Malmö. Volgend jaar januari zou het aantal mogelijk kunnen gaan stijgen naar drie ritten per week.

In het regeerakkoord zegt het nieuwe kabinet werk te willen maken van transport over water en via het spoor. Zo zal de vergoeding voor het gebruik van het spoor gelijk wordne getrokken met die van de buurlanden, om goederenvervoer over het spoor aantrekkelijker te maken. Ook moet deze wetswijzigen gaan zorgen voor een beter milieu waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten. "Dit betekent straks uitbreiding van werkgelegenheid en uitbreiding van de verbinding tussen bijvoorbeeld Coevorden en Rotterdam," zegt de voorzitter.

Tot op heden is het overigens nog gewoon een plan. Maar Blog heeft er vertrouwen in dat het wordt uitgevoerd. "Hier hebben we vanuit Coevorden al zo vaak op gehamerd. Het moet nu maar eens gaan gebeuren."

Foto: Rob Dammers
Foto: Rob Dammers

Bron: RTV Drenthe