Nieuwe spoorbrug Amsterdam-Rijnkanaal in november op zijn plek

Volgende maand zal er in Utrecht een nieuw puzzelstukje op zijn plaats worden gelegd om de capaciteit van het spoor rond Utrecht Centraal te vergroten. Op vrijdag 17 november zal een nieuwe spoorbrug vanaf de bouwlocatie worden getransporteerd tot over het Amsterdam-Rijnkanaal. Met name omdat de brug tussen in twee andere bruggen in wordt gelegd, maken de werkzaamheden uiteindelijk een karwei met veel voorbereiding en precisie.

In november vorig jaar is de sporenverdubbeling tussen Utrecht Leidsche Rijn en Utrecht Centraal van start gegaan. Een van de grote puzzelstukjes is de aanleg van een nieuwe spoorbrug van 170 meter lengte over het Amsterdam-Rijnkanaal door ProRail, Bam Infra B.V en HSM Steel.

Vanaf dat moment is er op een aparte bouwlocatie op een afstand van ongeveer 700 meter gewerkt aan de nieuwe brug, welke in delen is opgebouwd. Inmiddels is de brug zo goed als voltooid, en worden op dit moment de laatste puntjes op de 'i' gezet.

Transport

Het transport van de brug vind voor het grootste deel over het land plaats, en zal het gehele weekend in beslag nemen. Op vrijdag 17 november zal de 3.000 ton wegende brug op een grote transportwagen met in totaal 640 wielen naar het kadehoofd van het Amsterdam-Rijnkanaal worden gereden. Na een kwartslag draai zal de brug tussen de twee bestaande bruggen worden geschoven. Op zaterdag zal de brug worden voorbereid om met pontons over het water te worden vervoerd, waarna dit uiteindelijk zondag zal gaan gebeuren.

Afrondende werkzaamheden

Zodra de 170 meter brug uiteindelijk tussen de twee bestaande bruggen in ligt, met aan afstand van 10 centimeter ten opzichte van de andere spoorbrug is het werk nog niet voltooid. Vanaf dan zal er worden gewerkt aan de bekisting en het storten van de betonnen bak waarop het spoor zal gaan liggen. In april 2018 moet het werk erop zitten, en kan de eerste trein er over gaan rijden. In het najaar van 2018 wordt de sporenknoop tussen deze brug en Utrecht Centraal ontrafeld, en is de sporenverdubbeling en de doorstroming tussen Woerden en Utrecht Centraal definitief een feit.

Spoorbrug in beeld

ProRail heeft een animatie-video gepubliceerd waarin te zien is hoe de brug over het land wordt vervoerd, en hoe deze vanaf het land met pontons over het water op zijn plaats wordt gebracht.

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb
Foto's: Treinenweb