Europese Commissie wil rechten voor treinreizigers verbeteren

Treinreizigers moeten beter worden beschermd tegen vertragingen, annuleringen en discriminatie. Dat stelt de Europese Commissie. Er is op dit moment al een wetgeving die uit 2009 dateert, maar die moet dan eerst worden verbeterd.

Op dit moment zijn er veel landen die vrijstellingen hanteren op de bestaande regels van de EU. Deze zouden dan gelden op alle spoorverbindingen. Deze losse regels zouden de rechten van de  reizigers aanzienlijk ondermijnen, stelt de commissie.

Nederland is volgens de EU in Brussel een van de slechts vijf landen die de EU-wetgeving voor de rechten van treinpassagiers wel toepassen. Ook België, Denemarken, Italië en Slovenië doen dat.

Geen vrijstellingen in de EU

De commissie wil dat er geen vrijstellingen worden gehanteerd in de verschillende landen. Zo hebben passagiers nu al recht op teruggave van 25 procent van het treinkaartje bij een vertraging van 60 tot 119 minuten en 50 procent als de trein minstens twee uur te laat op de bestemming aankomt. De compensatie moet binnen een maand na aanvraag worden terugbetaald.

Op het huidige moment moeten volgens de EU spoormaatschappijen ook uitkeren als er sprake zou zijn van overmacht, bijvoorbeeld door natuurrampen die ze niet konden voorzien of voorkomen. Dit regelement willen ze graag schrappen in de niewe wetgeving.

Rechten

Volgens EU-commissaris Violeta Bulc (Vervoer) zouden veel reizigers onvoldoende op de hoogte zijn van hun rechten. Volgens haar moeten die rechten duidelijker worden gemaakt. Dit zou volgens haar bijvoorbeeld kunnen door deze op een ticket te printen.

Ook is er een voorstel dat personen met een handicap of beperkte mobiliteit het recht op verplichte assistentie krijgen, tijdens hun treinreis.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb