Zwolle onderzoekt hernoeming station naar 'Zwolle Centraal'

De naam van station Zwolle gaat mogelijk veranderen naar Zwolle Centraal. De Gemeente Zwolle onderzoekt zo’n naamswijziging. NS zegt “absoluut niet onwelwillend” tegenover een dergelijke verandering naamsverandering te staan.

Dat schrijft dagblad De Stentor. Aan zo’n naamswijziging kleeft wel een kostenpost. Het meest recente voorbeeld is Arnhem, dat zich sinds eind 2015 Arnhem Centraal mag noemen. Dat kostte ongeveer twee ton. “Het is ingewikkelder dan je denkt. In alle modellen moet het gewijzigd worden. Niet alleen de bordjes op het station, maar ook alles achter de schermen” legt NS woordvoerder Inge Rijgersberg uit aan De Stentor.

Als Zwolle de stationsnaam veranderd wil zien, moet de gemeente daarvoor een aanvraag indienen bij NS en ProRail. Jaarlijks worden meerdere aanvragen ingediend voor naamswijziging van stations. “NS en ProRail zijn spaarzaam in het toewijzen van naamswijzigingen, omdat het veelvuldig wijzigen van stationsnamen de herkenning bij reizigers niet ten goede komt” legde ProRail eerder al uit. Maar voor station Zwolle is er dus goede hoop. Als de aanvraag wordt goedgekeurd komen de kosten in het algemeen voor rekening van de aanvrager.

Op dit moment heeft Zwolle nog maar één treinstation. Maar in december moet daar een tweede station bijkomen: station Zwolle Stadshagen welke aan de spoorlijn Zwolle - Kampen ligt.


Foto: Treinenweb

Bron: Treinreiziger