NS sluit dit najaar poortjes op alle grote stations

De NS wil nog dit jaar de toegangspoortjes op stations in de grootste steden gaan sluiten. Op Amsterdam Centraal zal daarom deze week nog een proef worden uitgevoerd. Van donderdag tot en met zaterdag is het station de hele dag alleen toegankelijk met een ov-chipkaart of e-ticket, waarmee reizigers de poortjes kunnen openen.

Na Amsterdam volgen Utrecht en Den Haag. Op het laatste station zijn de poortjes pas nog geplaatst per perron. Oorspronkelijk was de planning dat deze pas over enkele jaren zou gaan sluiten, maar de aanpassing van het in- en uitcheck tarief zorgde ervoor dat de poortjes per perron konden worden geplaatst. Hierbij was een gedeeltelijke verbouwing niet meer noodzakelijk.

Van de grootste steden is Rotterdam al wel volledig met poortjes afgesloten sinds mei 2015. Op Amsterdam Centraal  wordt er inmiddels al wel al ervaring opgedaan in de nachtelijke uren: tussen 23.15 uur en 07.00 uur zijn de poortjes daar al in gebruik.

Inchecken

Iemand op het perron uitzwaaien, of even het station binnenlopen om bij een winkel iets te kopen blijft mogelijk. Wie genoeg saldo op zijn chipkaart heeft staan, kan naar binnen lopen en binnen een uur kosteloos weer uitchecken. Veel stations hebben ook een speciale poort-vrije passage om de poortjes te vermijden. Dit is zowel op Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

Op Amsterdam zijn de horeca-zaken aan het perron ook bereikbaar buiten de poortjes.

Veiligheid

Volgens de NS zijn de poortjes goed voor de veiligheid. ''Rond stations waar de poortjes gesloten zijn, zien we minder zwartrijders, de belangrijkste aanleiding voor agressie, en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers'', stelt commercieel directeur Hans Peters. Ook zouden de poortjes volgens hem als voordeel hebben dat reizigers niet vergeten in- of uit te checken.

Foto: Treinenweb
De poortjes op station Amersfoort (Foto: Treinenweb)