Voelbare stationsplattegrond beschikbaar voor visueel gehandicapten

Sinds deze week zijn er stationsplattegronden met voelbaar reliëf beschikbaar van de stations Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Den Haag Centraal. Dat meldt ProRail in een bericht op hun site. Deze speciale kaarten zijn uitgevoerd in braille met verschillende hoogten en contrasterende kleuren. Ze helpen reizigers met een visuele beperking zich beter te oriënteren op de stations.

De speciale kaarten zijn door ProRail ontworpen omdat een treinreis voor visueel gehandicapten vaak erg lastig kan zijn. Zo weten ze vaak niet waar liften te vinden zijn, waar kaartautomaten staan en vanaf welk perron de treinen vertrekken. Speciaal om deze redenen zijn zowel de NS als ProRail bezig om de toegankelijkheid op de stations en in de treinen te verbeteren.

Braille-plattegrond

De plattegrond is beschikbaar in de OV servicewinkels, waar een reiziger met visuele beperking heen geleidt wordt via de blindegeleidelijn. Aan de balie kunnen zij vragen naar de stationsplattegrond, waarna ze die op een rustige plek in de winkel kunnen bestuderen. Na afloop kan de plattegrond weer bij de servicebalie worden teruggeven.

De deelnemende OV servicewinkels zijn te vinden op de stations Amsterdam Centraal (ook in het Servicecenter), Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal en Den Haag. Ook kunnen reizigers via ProRail een versie voor thuis bestellen.

Over een jaar gaat ProRail samen met de Oogvereniging en de OV services winkels besluiten of er meer stations moeten worden voorzien van een 'blinden-plattegrond' .

Foto: ProRail
Foto: ProRail

Bron: ProRail