ProRail start proef met flitspalen bij overwegen

Spoorbeheerder ProRail start deze week  een proef met camera’s bij de spoorwegovergangen aan de Soestdijkerstraatweg en Hoge Larenseweg in Hilversum. Voertuigen die het spoor oversteken als de rode lampen knipperen, worden door die camera’s geregistreerd. De proef vindt plaats in overleg met het Openbaar Ministerie.

ProRail wil testen of het mogelijk is om met behulp van een camerasysteem controles uit te voeren op risicovolle overwegen. Het plaatsen van camera’s kan bijdragen aan het verbeteren van de veiligheid op- en rond het spoor. Uit cijfers blijkt dat weggebruikers nog steeds grote risico’s nemen door, als de overwegbomen sluiten, toch nog snel over te steken. Ook constateert de spoorbeheerder dat automobilisten en scooters vaak zigzaggend tussen de gesloten bomen door oversteken. Dit jaar vonden er op overwegen 20 aanrijdingen met wegverkeer plaats waarbij twee dodelijke slachtoffers en verschillende gewonden waren te betreuren. De overwegen waar de flitspalen worden geplaatst zijn door de gemeente uitgekozen.

Waarschuwingen en boetes

De eerste weken zullen de camera's getest worden en komen overtreders er nog van af met een waarschuwing. Als de test geslaagd is volgen er ook boetes. Voor automobilisten en motorrijders is de boete 230 euro, bromfietsers kunnen rekenen op een boete van 160 euro. De camerabeelden worden  bekeken door een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) van ProRail. Als een strafbaar feit is geregistreerd, krijgt de kentekenhouder een bekeuring thuisgestuurd.

Ook voetgangers en fietsers zullen bij overtreding worden vastgelegd door de camera, maar krijgen geen boete thuisgestuurd omdat zij niet makkelijk te identificeren zijn. Hiervoor zal er ter plaatse gecontroleerd worden. ProRail voert wekelijks handhavingsacties uit bij verschillende overwegen in het land. Na de proef wordt bekeken of de proef een vervolg krijgt waarbij er meer overwegen van de appratuur worden voorzien.


 

Bron: ProRail