Eerste ochtendspits met 'tienminuten-trein' verloopt zonder problemen

De eerste ochtendspits met de proef van een 'tienminutentrein' tussen Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Eindhoven is volgens de NS en spoorbeheerder ProRail goed verlopen. De proef zal de komende weken op woensdag worden uitgevoerd.

Volgens ProRail brengt de uitbreiding van het aantal treinen achter de schermen grote veranderingen met zich mee. Daarom hebben ProRail en NS besloten om elke woensdag proef te draaien met zes intercities per uur, als essentiële voorbereiding op de nieuwe dienstregeling in december.

De proef is tot nu toe succesvol te noemen, meldt een woordvoerder van ProRail. ''Reizigers hoefden minder lang te wachten. De drukte was vergelijkbaar met een normale werkdag'', liet een woordvoerder van de NS weten. ''We hadden geen uitval of noemenswaardige vertragingen'', vertelde een woordvoerder. ''De rest van de dag blijven we het nauwlettend in de gaten houden.''

Klachten

Reizigersorganisatie Rover heeft aangegeven op de eerste proefdag klachten te hebben gekregen van reizigers uit onder meer Alkmaar, Utrecht, Roermond, Sittard en Houten. Veel reizigers waren nog niet bekend met de nieuwe vertrektijden die de komende weken op woensdag tijdens de proef zullen gelden. Doordat de capaciteit in de nieuwe opzet 15 procent hoger is, kunnen meer mensen een zitplaats bemachtigen.

Daarnaast zouden er een aantal reizigers geen goede aansluiting tijdens hun overstap meer hebben. ''Problemen met aansluitingen zijn er onder meer voor sprinterreizigers tussen Woerden en Tiel, Utrecht en Den Bosch en Uitgeest en Almere. Hiermee zijn sprinterreizigers het kind van de rekening'', stelt Rover. Ook de een NS-woordvoerder erkent dat sommige mensen slechter af zijn:  ''Dat zijn er meer dan ons lief is, maar het is echt nodig. We moeten deze regeling goed testen en kinderziektes eruit halen.''

Boetes

Spoorbeheerder ProRail is extra waakzaam tijdens de proefdagen. Zo worden er controleurs ingezet om de situatie bij spoorwegovergangen op het traject in de gaten te houden. In de ochtendspits zouden al vier boetes uit zijn gedeeld aan mensen die zich op gevaaarlijke wijze gedroegen op de spoorwegovergang. ''Daarnaast hebben we een flink aantal waarschuwingen gegeven'', zei een woordvoerster van de spoorbeheerder.

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Foto: Nederlandse Spoorwegen