BelgiŽ studeert op plannen voor privatisering NMBS

De Belgische regering bestudeert de optie om hun spoorwegmaatschappij NMBS te privatiseren. Dat zei minister van Financiën Johan Van Overtveldt vanmorgen op de Vlaamse 'Radio 1'.

Deze zomer had de Belgische regering aangegeven te kijken naar de mogelijkheid om een aantal overheidsbedrijven te privatiseren. Het gaat dan bijvoorbeeld om telecombedrijf Proximus, Brussels Airport een de bank en verzekeraar Belfius.

''Maar er kan ook rustig naar de NMBS worden gekeken", zei Van Overtveldt. Er gaat veel belastinggeld heen en het is een steeds belangrijkere speler in de economie, aldus de bewindsman. "Ik ben voorstander om zaken die al heel lang lopen zoals ze lopen met een kritische blik te bekijken. Eerst komt de analyse, dan pas de conclusies’’, voegde hij daaraan toe.

Vlaamse oppositiepartijen SP.A, PS, Groen en PVDA hebben hun ongenoegen geuit over een privatisering van de NMBS. Ze halen daarbij onder meer het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk, waar "een privatisering leidt tot duurdere tickets en een veel grotere kost voor de overheid'.

De Nederlandse Spoorwegen zelf is een voormalig semi-overheidsbedrijf, waarvan alle aandelen nog steeds eigendom zijn van de Staat.

Foto: Ad Meskens
Foto: Ad Meskens