Syntus Sneltrein Zwolle - Enschede start na de zomer 2018

De nieuwe sneltrein Zwolle – Enschede van Syntus-Keolis zal na de zomer van 2018 geïntroduceerd worden. Dat zegt spoorbeheerder ProRail tegenover reizigersportaal Treinreiziger.nl.

Eigenlijk was het de bedoeling dat de sneltrein al per december zou gaan rijden. Maar eerder werd al bekend dat dit tot nader order uitgesteld moest worden omdat de infrastructuur in Zwolle niet voldoet. ProRail maakt nu bekend dat de sneltrein per december wel al gaat rijden tussen Raalte en Enschede. In de zomer wordt vervolgens de infrastructuur aangepast in Zwolle. “Na de zomer van 2018 zal deze sneltrein doorrijden naar Zwolle en aldaar aanlanden op het nieuwe spoor 8” zegt een woordvoerder van ProRail.

De nieuwe sneltrein heeft nadelige gevolgen voor NS. Daarom stelde NS eerder compensatie te willen. Onduidelijk is hoe dit nu is opgelost. De provincie Overijssel, waaronder deze spoorlijn valt, zegt daar half september met een verklaring te komen.

Ook is nog onduidelijk hoe het inchecken op de spoorlijn gaat verlopen, dat wordt na de zomer bekend. Toen Syntus-Keolis de concessie voor de spoorlijn won, was de inzet enkelvoudig in- en uitchecken. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat dit tussen Wierden / Almelo en Enschede gerealiseerd wordt. Op dit traject rijden vanaf december zowel NS als Syntus-Keolis.

Op het spoor rijden nu nog diese treinen (DM90), maar vorig jaar werd het spoor voorzien van bovenleiding. In december, als Syntus-Keolis het spoor van NS overneemt, gaan er elektrische treinen van het type FLIRT rijden. Hiervan hebben er inmiddels enkele besloten testritten plaatsgevonden op het spoor.

Foto: Syntus
Foto: Syntus

Bron: Treinreiziger