Finland liberaliseert spoorwegen

Finland gaat haar spoorwegen openstellen voor concurrentie. Vanaf 2024 worden de eerste spoorwegen in het zuiden van het land aanbesteed. Twee jaar later moet de rest van het net volgen. Dat schrijft OV-Magazine op basis van berichten uit Finse media.

De Finse minister van Transport heeft dat donderdag bekend gemaakt. De Finse spoorwegen (VR) zijn nu nog volledig in handen van de staat. Het bedrijf wordt straks gesplitst in drie onderdelen: één onderdeel wordt verantwoordelijk voor het beheer van onder meer de stations, een ander onderdeel voor het beheer van het materieel en een derde onderdeel voor het onderhoud ervan. Deze zullen in dienst staan van de nieuw toegetreden bedrijven.

De VR behoud tot 2024 het monopolie op het treinverkeer. Maar daarna kunnen ook andere aanbieders meedoen. In 2024 wordt het Zuidelijke netwerk, waaronder ook de hoofdstad Helsinki onder valt voor het eerst worden aanbesteed. OV-Magazine meldt verder dat er ook een aanbesteding volgt voor het voorstadsnet. In de twee jaar daarna zullen andere spoorlijnen in het land decentraal worden aanbesteed. De liberalisatie is in lijn met het Vierde Spoorwegpakket dat in december vorig jaar werd goedgekeurd.

Foto: Sergey Ashmarin (Creative Commons Wikipedia)
Foto: Sergey Ashmarin (Creative Commons Wikipedia)

Bron: Treinreiziger