ProRail neemt extra maatregelen tijdens proef spoorboekloos rijden

Spoorbeheerder ProRail zal extra maatregelen nemen tijdens de proefdagen 'spoorboekloos' rijden die vanaf 6 september plaatsvindt. Op het traject tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven zullen er veertien keer op elke woensdag 6 intercities per uur gaan rijden. Dit moet de aanloop vormen voor het hoogfrequent rijden wat in de nieuwe dienstregeling in december van dit jaar ingaat.

Omdat het op tijd rijden van de treinen een belangrijk punt vormt voor hoogfrequent rijden, heeft ProRail samen met de NS diverse maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat alles in goede banen verloopt. Daarom is ProRail extra waakzaam op dit traject. Zo wordt het spoor nog beter afgeschermd met hekken, zijn er extra sloten uitgegraven als barrière, worden er extra camera's bij overwegen geplaatst, en wordt er vaker gesurveilleerd.

Tijdens de proef zal er in de spitsuren ook elke tien minuten een Sprinter tussen Utrecht en Houte gaan rijden.

Negatieve reacties

Reizigersorganisaties zoals Rover hebben recent negatief gereageerd op de voorgaande proeven op de corridor Amsterdam – Eindhoven. Ze vinden dat dit teveel van reizigers vraagt, omdat steeds één keer per week de dienstregeling gewijzigd is. Rover was ook minst tevreden over de keuze om een test te laten beginnen in de drukste periode van het jaar.

Foto: Roel Hemkes
Foto: Roel Hemkes