Mogelijke terugkeer voor station Spekholzerheide

Mogelijk keert na ruim 30 jaar het station Spekholzerheide in Kerkrade-West weer terug langs het spoor. Met de aanleg van de station gecombineerd met een transferium, is een investering van zo’n elf miljoen euro gemoeid.

De provincie heeft samen met onder meer de gemeente Kerkrade, vervoerder Arriva en de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) onderzoek gedaan naar de heropening van het station Spekholzerheide.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat het de moeite waard is een vervolgtraject in te zetten waarbij de plannen verder uitgewerkt kunnen worden. Ook moet de heropening van het station samen met een transferium ervoor zorgen dat Kerkrade-West een positieve boost zal krijgen. Het stadsdeel is sterk vergrijsd; de leefbaarheid staat onder druk door problemen op fysiek, sociaal en economisch gebied.

Zodra er definitief 'groen sein' gegeven is zou het station in 2020 klaar moeten zijn.

Geschiedenis

Het station is in 1949 geopend en heeft tot aan het jaar 1970 de naam Kerkrade-West gehad. Het station ligt aan de in 1988 door de NS gesloten Miljoenenlijn, en is sinds 1995 beperkt in gebruik en alleen bereikbaar via een enkelspoor door de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). Het stationsgebouw en een spoor is inmiddels gesloopt. De herinnering naar de oude naam Kerkrade-West is nog terug te vinden in het museum van de ZLSM op station Simpelveld.

Afbeelding: Parkstad Limburg
Afbeelding: Parkstad Limburg