Musk: Groen licht voor Amerikaanse hyperloop

Ingenieur en ontwerper Elon Musk claimt groen licht te hebben gekregen voor de aanleg van een supersnelle hyperloop-verbinding tussen Washington en New York. Hiermee moet er een afstand van 250 kilometer in een half uur ondergronds afgelegd kunnen worden.

Musk, die ook bekend staat als de baas van autofabrikant Tesla, oprichter van ruimtevaartbedrijf SpaceX is een van de mensen die de hyperloop wilt ontwikkelen tot een snel transportmiddel voor personen. Hij heeft op Twitter verklaar dat hij een mondelijk akkoord zou hebben gekregen over de aanleg van het traject. Het is nog niet bekend wanneer deze zal worden aangelegd, en wat de kosten hiervoor zullen zijn. Wel is duidelijk dat de kosten tot nu toe vrij fors zullen zijn.

De ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen. De NS zegt nog geen verwachting te hebben dat treinreizigers in het komende decennium in een Hyperloop zullen stappen, in plaats van in een normale trein, maar steunt wel de Nederlandse ontwikkeling van het project.

Ontwikkeling

Wereldwijd zijn er diverse andere bedrijven bezig met de ontwikkeling van de nieuwe transport-technologie. Het Nederlandse bedrijf Hardt Global Mobility welke ontstaan is uit de TU Delft zal aan het eind van dit jaar een testbuis voor de Hyperloop openen die 30 meter lang is. Ook zet Hyperloop Transportation een testlocatie op in Frankrijk en houdt Hyperloop One zich bezig met de ontwikkeling aan een testbuis in de woestijn van het Amerikaanse Nevada.

Het ontwerp van de Hyperloop door de TU Delft (Foto: Hyperloop; TU Delft)
Het ontwerp van de Hyperloop door de TU Delft (Foto: TU Delft)