"40 miljoen extra investeren in stationsgebied Zwolle"

Er zal voor 40 miljoen moeten worden geïnvesteerd om het stationsgebied van station Zwolle om te vormen tot een "uitstekend toegankelijk, veilig, comfortabel en duurzaam OV-knooppunt". Dat is de conclusie van de gemeente Zwolle, de provincie Overijssel, ProRail en de NS.

Dat bedrag komt bovenop de honderd miljoen euro die de provincie en de gemeente in 2013 al in een investeringskrediet stopten. De komende maanden wordt onderzocht op welke wijze deze investering van veertig miljoen euro gefinanciëerd kan worden.

Belangrijk knooppunt

Zwolle is de afgelopen jaren steeds meer uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt, waar treinreizigers in zeven richtingen kunnen reizen. Op een werkdag wordt het station door 60.000 reizigers aangedaan wat evenveel is als Amersfoort, Amsterdam-Zuid, Arnhem, Haarlem en Nijmegen. Elk jaar groeit het aantal reizigers met 8 procent.

De afgelopen jaren is het station van Zwolle behoorlijk op de schop gegaan. Zo is er een bredere reizigerspassage onder de sporen door en is er een extra perron aangelegd. Maar dit maakt het station nog niet 'af'. "Verbetering aan de entrees van het station aan zowel de noord- als aan de zuidzijde zorgen voor meer comfort voor de reizigers en dragen bij aan een betere uitstraling", schrijven de organisaties in een gezamenlijk persbericht.

Voorzieningen

Na de aanleg van de fietsparkeerkelder is ook een herinrichting van het Stationsplein nodig. Ook moeten er nog oplossingen worden getroffen voor het parkeren van auto's. En ook de infrastructuur voor het busvervoer gaat op de schop. Zo moet het busstation van de noordzijde naar de zuidzijde worden gebracht, waar tevens een nieuwe brug zal worden worden gebouwd. Tevens zullen de bussen vanaf 2020 ook elektrisch rijden.