Geen HSL-toeslag komend najaar tijdens dalduren

De toeslag op de HSL-lijn tussen Schiphol en Rotterdam wordt komend najaar tijdelijk afgeschaft tijdens daluren. Op die manier wil staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) de reiziger tegemoetkomen voor de wanprestaties door NS en spoorbeheerder ProRail op deze lijn. Dit vertelt ze tegenover de Telegraaf.

De korting wordt betaald met bijna drie miljoen euro aan boetes die ze in de afgelopen twee jaar heeft opgelegd aan de spoorbedrijven, onder meer omdat er te weinig zitplaatsen in de trein tussen Amsterdam en Breda beschikbaar waren. Tegenover de krant heeft ze verklaard dat ze in samenspraak met enkele reizigersorganisaties besloten heeft om het boetegeld ten goede te laten gaan aan de reiziger.

Ook noemt ze deze tegemoetkoming een experiment om te kijken of dalkorting loont, om de drukte in spits tegen te gaan. Normaal betalen reizigers 2,40 euro toeslag als ze tussen Schiphol en Rotterdam reizen. Deze zal in de dalduren tussen 9 uur en 16 uur voor een periode van drie maanden worden geschrapt. Reizigers met een toeslag-abonnement krijgen een vergoeding teruggestort.

Foto: Nicky Boogaard (Wikipedia)
Foto: Nicky Boogaard (Wikipedia)