NS en ProRail starten 6 september proef met spoorboekloos rijden

NS en ProRail gaan vanaf 6 september een proef beginnen met spoorboekloos rijden, waarbij er zes keer per uur een trein tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven rijdt. De proef zal op 14 woensdagen achter elkaar worden gehouden waarmee er elke tien minuten een intercity op het traject rijdt.

NS-Topman Roger van Boxtel beweert dat door het zogenoemde 'spoorboekloos rijden' over de hele dag zo'n 15 procent meer zitplaatsen opleveren. "Treinen zijn gewoon vol in de spits, dus het kan zijn dat ze in het spitsuur niet leger zijn. Maar doordat er meer treinen zijn, kan het zijn dat er een treintje later wel meer kans op een zitplaats is. We gaan een enorme stap zetten op misschien wel de drukste lijn van Nederland."

De proef kan leiden tot vertragingen. "Vaker vertraging kan ik niet uitsluiten: een test is om te testen. Ik ben blij dat we de reizigers allemaal kunnen waarschuwen dat we veertien woensdagen gaan testen in het belang van de reizigers. We hebben geleerd uit het verleden dat we niet zomaar met iets moeten beginnen."

Het is neit de eerste keer dat een dergelijke proef plaatsvindt. "We hebben geleerd uit het verleden dat we niet zomaar met iets moeten beginnen”, zegt van Boxtel. Eerder was er al een test van een week lang in 2009, en een testmaand in 2010.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb