"Nog steeds teveel 'giftreinen' op het spoor"

Veel goederentreinen met gevaarlijke stoffen rijden nog steeds door Noord-Brabant, Limburg, Overijssel en Gelderland. Hoewel het nog steeds 'te veel' zijn, is het aantal van deze 'giftreinen' wel gedaald. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) donderdag.

Dijksma is bang dat de overschrijdingen zonder ingrijpende maatregelen door zullen gaan. Het aantal van deze 'giftreinen' dat via het zuiden rijdt over de Brabantroute en het oosten Bentheimroute is inmiddels gedaald, maar nog niet tot het gewenst resultaat.

Dijksma geeft goederenvervoerders nog een kans om samen met ProRail orde op zaken te stellen. Mocht dit het komende half jaar niet lukken, dan zal zij vervoerders gaan dwingen een bepaalde spoorroute te nemen.

De bewindsvrouw wil op deze manier vervoerders stimuleren om de Betuweroute tussen de Rotterdamse haven en Duitsland optimaal te benutten. Ze gaat dit financieel zo aantrekkelijk mogelijk maken, maar ze benadrukt wel dat de veiligheid overal is gewaarborgd.

In het zuiden en oosten van het land bestaat weerstand tegen de 'giftreinen'.

Foto: ProRail
Foto: ProRail