FNV Spoor gaat actievoeren bij NS na verlopen ultimatum

Leden van de vakbond FNV Spoor gaan actievoeren bij de Nederlandse Spoorwegen. Vanaf donderdag zullen er 'verrassingacties' worden gehouden, meldt de organisatie. Met deze acties geeft de FNV aan dat het geplande ultimatum voor de directie verstreken is.

NS moet stoppen met de uitverkoop van het spoorbedrijf, vindt FNV. Het spoorbedrijf "zoekt bewust het conflict met haar eigen werknemers op", zegt Henri Janssen, bestuurder van FNV Spoor in een reactie in de Telegraaf. Hij zegt dat zowel rijdend personeel als verkoop-medewerkers mee zullen doen met estafette-stakingen.

"We zullen reizigers een dag van tevoren via de media en website informeren over details van de acties, zodat ze hun schema kunnen aanpassen. Per keer wordt het werk op een aantal locaties neergelegd. Net zolang totdat NS de plannen bijstelt."

Actie voeren

Begin deze maand gaf de FNV aan dat er acties zullen komen indien de NS niet meedingt bij de aanbesteding van alle regionale spoorlijnen en als er blijvend geen twee hoofdconducteurs op de dubbeldekker werken. Ook geven ze aan dat het personeel ontevreden zou zijn over de dienstregeling, waarbij ze vrezen dat ze 'het rondje om de kerk' gaan rijden, en dat ze bang zijn dat de NS alle retailketens gaan uitbesteden.

"NS maakt jaarlijks ruim 70 miljoen euro winst met de exploitatie van winkels en horeca op de stations", zegt FNV." Een uitbesteding zou slecht zijn voor de schatkist en de concurrentiepositie van de de NS. Hiermee zouden er vele banen verloren gaan.

NS: "Voldoende aanknopingspunten"

NS laat in een nieuwsbericht op hun site weten dat ze voldoende aanknopingspunten zien voor beide partijen, zodat ze in gesprek kunnen komen over een aantal onderwerpen die FNV Spoor heeft agendeerd. Hiermee reageert de NS op het ultimatum dat FNV Spoor gesteld heeft. Eerdere verzoeken om in gesprek te gaan zijn door FNV Spoor helaas afgewezen. De NS doet aan de FNV het dringende beroep om af te zien van eventuele acties.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb