OV Loket: "Vervoerders moeten fouten automatisch corrigeren"

Als reizigers in het openbaar te veel betaald hebben voor hun reis, dan moet het eenvoudiger zijn om geld terug te krijgen. Dat zegt het OV Loket in een rapportage over het eerste kwartaal van 2017. Het OV Loket signaleert dat uit de klachten het beeld naar voren komt dat een reiziger doorgaans zelf in actie moet komen en dat correcties nauwelijks automatisch plaatsvinden.

Het OV Loket vindt het niet juist dat reizigers die hun geld terug willen hebben, altijd zelf het initiatief moeten nemen. Het OV Loket kreeg in de eerste drie maanden van dit jaar ruim 200 klachten van reizigers die meenden recht te hebben op een restitutie, maar daarbij op problemen stuitten. Reizigers vinden bovendien dat een restitutieprocedure veel tijd en moeite kost en dat vervoerders wat dit betreft zelf weinig actief zijn.

Reizigers kunnen een verzoek om restitutie om tal van redenen indienen. Dat kan bijvoorbeeld als abonnementen of kortingsproducten niet goed werken, als in- en uitcheckapparatuur defect is, als verkeerde bedragen worden afgeschreven door verkeerd ingestelde haltes of als fouten aan het licht komen bij het laden van keuzedagen of klassewissels. Ook komt het voor dat bij het inchecken en direct weer uitchecken opnieuw het instaptarief (€ 0,89) wordt berekend.

Het OV Loket erkent dat als reizigers teveel betalen, dit soms ligt aan hun eigen slordigheid. Vaak is er volgens het loket echter sprake van een technisch probleem of zijn er verwarrende situaties. “Naarmate de verantwoordelijkheid meer bij OV-bedrijven ligt, moeten zij hun uiterste best doen om reizigers op een eenvoudiger manier hun geld terug te geven,” zo meent het OV Loket. "Procedures zijn nu vaak te ingewikkeld en duren te lang."

Bovendien ligt het initiatief meestal bij de reiziger. Volgens het OV Loket zou het met alle data die geregistreerd worden mogelijk moeten zijn om restituties automatisch en op initiatief van de vervoerder in gang te zetten. Voor zover dat niet mogelijk is, zouden systemen en processen versimpeld en versneld moeten worden, zodat reizigers makkelijker gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om geld terug te vragen.

De NS zelf heeft al om dergelijke problemen te beperken voor de reiziger al een seciale service inhet leven geroepen. Mensen met ene gratis NS Extra abonnement hebben de mogelijkheid tot een 'check-uit alert service': Reizigers die vergeten uit te checken, ontvangen dan automatisch een e-mail waarmee zij dit snel en gemakkelijk kunnen herstellen.

Foto; Elisa Triolo
Foto: Elisa Triolo

Bron: Treinreiziger