Veel treinreizigers naar Nederlandse en Belgische kust

De Nederlandse en Belgische spoorwegen hebben tijdens het hemelvaartsweekend tienduizenden reizigers naar het strand gebracht. Zowel in Nederland als in België werden er extra treinen ingezet.

Alleen al in België werden tijden het zonovergoten verlengde Hemelvaartweekend 129.672 reizigers naar de vier grote Belgische kustplaatsen gebracht (Oostende, Blankenberge, Knokke en De Panne). De Belgische spoorwegen NMBS zette daarvoor 51 extra treinen (heen- en terug) in en verlengde 5 andere treinen. De meeste Belgische strandgangers gingen naar Oostende (92.500 reizigers), Blankenberge volgde met 27.964 reizigers.

Ook in Nederland heeft NS tienduizenden reizigers naar het strand gebracht. Normaal gesproken rijden er tussen Amsterdam en Zandvoort twee treinen per uur, maar vanwege de zomerse temperaturen reden er vrijdag, zaterdag en zondag extra treinen tussen Haarlem en Zandvoort. Daardoor reed er elk kwartier een trein naar het strand.

Zandvoort is in Nederland de enige plaats waarbij in de buurt van het strand een station is. Tot april had Hoek van Holland ook een station, maar de Hoekse spoorlijn wordt tot eind van de zomer omgebouwd tot metrolijn. De RET, die het vervoer tussen Rotterdam en Hoek van Holland nu verzorgt, zette dit weekend extra bussen in richting het strand.

Foto: Edo Dijkgraaf
Vroeger reden er ook NS-treinen naar populaire badplaats Hoek van Holland. Inmiddels wordt dit station omgebouwd tot metrolijn met een eindpunt die nog nodig dichterbij het strand zal komen.
Archieffoto: Edo Dijkgraaf

Bron: Treinreiziger