Eurostar krijgt douanefaciliteiten in Amsterdam en Rotterdam

Op station Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal zullen douane faciliteiten komen voor de Eurostar. Daardoor is het definitief zeker dat reizigers uit betreffende steden niet in Brussel de trein hoeven te verlaten om in te moeten checken, op een soortgelijke manier zoals ook bij vliegreizen gebeurt. Dat meldt OV-Magazine op basis van artist impressions die ingenieursbureau Nelissen heeft gemaakt.

Het is de bedoeling dat de Eurostar Amsterdam - Londen in december gaat rijden. Vanwege veiligheidseisen moeten reizigers naar het Verenigd Koninkrijk bij een speciale toegang inchecken om met de trein mee te kunnen. Aanvankelijk was het plan dat Nederlandse reizigers de trein in Brussel de rechtstreekse trein zouden gaan verlaten om alsnog in te gaan checken. Later gaf Eurostar al aan dat er werd gezocht naar een betere oplossing, maar werd nog niet duidelijk op welke manier.

De douane en incheck-faciliteiten zullen in Amsterdam op spoor 15b, en in Rotterdam op spoor 4 worden geplaatst. In Amsterdam zal het gaan om een tijdelijk gebouw voor een periode van maximaal 10 jaar, dit in verband met de voorgenomen wijziging van de sporen en perrons in de toekomst. Op Schiphol zal de trein ook gaan stoppen, maar daar komen geen douanefaciliteiten. Die reizigers moeten wel alsnog in Brussel de trein verlaten en worden ingedeeld in specifieke rijtuigen van de trein.

  • Aanstaande woensdag volgt er een speciale reportage over de Eurostar waaronder een rondleiding door de trein en de terminal waarbij we ook ingaan op de gehele doorloop van de reiziger vanaf het inchecken tot aan de trein.

Archieffoto: Delft Trains
Archieffoto: Delft Trains

Bron: Treinreiziger