Vanaf dienstregeling 2018 toch elke tien minuten trein Amsterdam - Eindhoven

De Nederlandse Spoorwegen hebben nu definitief besloten om per 10 december de frequentie te verhogen tussen Amsterdam en Eindhoven. Tussen beide steden gaat straks iedere tien minuten een intercity rijden. Consumentenorganisaties zijn echter kritisch op de plannen en hadden NS gevraagd de plannen te heroverwegen.

De NS heeft nu toch definitief te laten weten de plannen door te zetten. Om de pijn voor andere reizigers te verlichten, heeft NS besloten om ook op een paar andere trajecten een enkele trein toe te voegen. Maar veel wensen van consumentenorganisaties worden niet ingewilligd. Zo had onder andere Rover, maar ook de gemeente Zaandam, graag gezien dat ook tussen Amsterdam en Zaandam iedere tien minuten een intercity zou gaan rijden. Dat zou gerealiseerd kunnen worden door de intercity Enkhuizen – Amsterdam – Heerlen ook in Zaandam te laten stoppen. NS heeft dat verzoek afgewezen, omdat treinreizigers die vanuit Hoorn naar Amsterdam willen dan twee minuten langer onderweg zijn.

Doordat alleen tussen Amsterdam – Eindhoven straks iedere tien minuten een trein gaat rijden, en in de rest van de Randstad treinen elk kwartier rijden, worden veel aansluitingen slechter. Daarnaast gaan de treinen tussen Alkmaar en Amsterdam straks minder goed gespreid rijden.

Treinreizigers tussen Enkhuizen en Alkmaar gaan door de nieuwe dienstregeling er fors op achteruit als de spitstrein Enkhuizen – Amsterdam niet rijdt. Om die reizigers tegemoet te komen komt er in de ochtend- en avondspits een extra spitstrein bij. Ook tussen Alkmaar en Haarlem heeft NS besloten om een extra spitstrein toe te voegen.

Archieffoto: Treinenweb
Archieffoto: Treinenweb

Bron: Treinreiziger