ProRail waarschuwt voor foto's maken op het spoor

Spoorbeheerder ProRail waarschuwt reizigers en treinspotters dat het gevaarlijk is om foto's op of dichtbij het spoor te maken. Regelmatig merkt ProRail foto's op van mensen die op een gevaarlijk punt een kiekje willen maken.

Door middel van campagnes spoort ProRail de mensen aan om uit de buurt van het spoor te blijven. De spoorbeheerder benadrukt dat mensen anders hun leven in de waagschaal zetten met gevaarlijke acties bij het spoor. Op het spoor kan er immers snel genoeg een trein langsrijden waarvan een machinist een persoon niet snel genoeg kan opmerken om een noodstop te kunnen maken.

"Het hoeft niet alleen om een geplande reizigerstrein te zijn, maar ook een onverwachte goederentrein kan plots aankomen stormen op hoge snelheid." benadrukt een redacteur van Treinenweb, "Het blijft levensgevaarlijk en er zijn ook veiligere plekken voor een mooie foto."

Sociale media

Ook ProRail waakt over het spoor en waarschuwt mensen dat ze te dicht bij het spoor staan. Ook foto’s van mensen die op de rand van het perron bij een treinstation zitten, ziet de spoorbeheerder veel voorbij komen op sociale media. Zijzelf waarschuwen bij foto's op gevaarlijke locaties vaak de gebruiker die vervolgens de foto verwijdert, om kopieergedrag te voorkomen. Ook zorgen ze ervoor dat er hekken langs het spoor worden geplaatst.

De Meldkamer Spoor schakelt altijd meteen de politie in als er een spoorloper gemeld wordt. Deze kan diegene een boete opleggen van 130 euro. Spoorlopen zorgt altijd voor vertragingen omdat machinisten van passerende treinen dan altijd een opdracht krijgen voor 'stapvoets rijden'. Vorig jaar berichtte ProRail nog dat spoorlopers tot wel 3,5 uur vertraging per dag veroorzaakten. ProRail vraagt daarom om iedereen achter de hekken of spoorbomen te blijven.

Foto: AriŽn Claij
Foto: Treinenweb