ProRail start met afronden bouw boogbrug Zuidhorn

In Zuidhorn vervangt ProRail de spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal. De stralende witte boogbrug van 38 meter hoog is af. Afgelopen week is een begin gemaakt aan het lassen van de laatste eindjes tot het geheel klaar is om van de zomer ingehezen te worden. De spoorbrug is een onderdeel van het traject tussen Leeuwarden en Groningen.

De brug heeft in een hoogte van zo'n 38 meter en is in totaal 200 meter lang. Met een hogere doorvaarthoogte van ongeveer 9 meter zullen schepen met vier lagen containers straks onder het spoor door varen.

Voordat de brug helemaal klaar is moeten alle delen nog aan elkaar worden vastgelast, waarna de overbrugging strak in de verf wordt gezet.

Het gevaarte wordt in het weekend van 8 en 9 juli naar zijn definitieve plek getransporteerd. Voor deze hijsklus is een kraan van 650 ton ingezet. Uiteindelijk moet de brug eind september op het spoor worden aangesloten. Hiervoor zal het treinverkeer tussen Leeuwarden en Groningen maximaal 72 uur buitendienst worden gesteld. Reizigers kunnen dan gebruik maken van bussen.

ProRail werkt hier in opdracht van de Provincie Groningen. De bouw van de nieuwe spoorbrug valt onder het project Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl, van de provincies Fryslân, Groningen en Rijkswaterstaat. Het hele project moet in het voorjaar van 2018 worden voltooid.

Foto: ProRail

Illustratie: ProRail
Foto & Illustratie: ProRail

Bron: ProRail