Studenten boos vanwege niet-vrij reizen op Bevrijdingsdag

Studenten met een weekabonnement voor het openbaar vervoer waren vandaag op Bevrijdingsdag  verbolgen dat ze moeten betalen voor ritje met de trein. Deze 5 mei geldt bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) als feestdag, terwijl dit voor de rest van Nederland niet zo is.

De NS is overstelpt met klachten, maar de vervoerder kan hier niets aan doen. Voor de rest van Nederland is Bevrijdingsdag eens in de 5 jaar een officiële feestdag, en dit jaar dus niet. De verwarring is dan ook groot. Normaal gezien zouden deze mensen vandaag ook gewoon moeten werken of stage lopen.

Volgens NS heeft DUO bepaald dat 5 mei ieder jaar geldt als feestdag, het openbaar vervoer niet. DUO verwijst naar een afspraak tussen de Staat en de vervoersbedrijven.

Vanwege deze regeling vissen de studenten met een weekabonnement achter het net. Voor diegenen  met een weekendabonnement valt het juist wel gunstig uit. Zij kunnen deze vrijdag wel gratis reizen. mensen met een NS WeekendVrij-abonnement konden dat niet. Voor hen gold de gebruikelijke regeling waarbij ze pas om 18:25 uur weer vrij konden reizen, omdat het vrijdag is.

Foto: AriŽn Claij
Foto: Treinenweb