Testtrein voor bedenkers nieuwe schoonmaaktechnieken

Het overkomt sommige reizigers wel eens: vieze treinen. Om dit tegen te gaan zet de NS zich al lange tijd om om de treinen zo schoon mogelijk te houden. Om deze werkzaamheden efficiënter te kunnen toepassen heeft de NS sinds kort een speciale test-trein in het leven geroepen die gebruikt zal worden voor het beproeven van nieuwe schoonmaaktechnieken voor zowel de binnen als de buitenkant.

Deze dieseltrein, een uitgerangeerde DM'90, staat op een rangeerterrein in Zwolle. De NS nodigt bedenkers van nieuwe schoonmaakconcepten uit om hun idee in de praktijk uit te testen in deze trein. De trein is inmiddels al uitgerust met diverse soorten legaal aangebrachtte graffiti op de wanden van het in- en exterieur, zodat schoonmaakmiddel in deze testopstelling zijn werk kan doen en beproefd kan worden.

"Treinen rijden de hele dag door het land en de gevolgen daarvan zijn zichtbaar. Zo laten zand, kauwgom en omgevallen koffiebekertjes hun sporen na op vloeren, worden toiletten vies en treinwanden beklad. Treinschoonmakers doen wat ze kunnen, maar NS is nieuwsgierig en actief op zoek naar mogelijk nieuwe technieken. Bedenkers van nieuwe schoonmaaktechnieken mogen die beproeven in de testtrein. Ook bewezen technieken uit bijvoorbeeld openbare gebouwen of stadions kunnen in een treinstel worden getest." meldt de NS in een nieuwsbericht.

De NS is continu op zoek naar nieuwe innovaties om de trein schoon te kunnen houden. "Schoonmakers hebben maar beperkte tijd om zaken aan te pakken", legt Peter Goorden (manager reiniging) uit. "Dat geldt 's nachts, maar zeker ook overdag, wanneer we zoveel mogelijk treinen willen laten rijden voor de reiziger. Zo lukt het bijvoorbeeld niet altijd om een vies toilet snel grondig schoon te maken, omdat water niet op alle plekken meteen voorhanden is, of omdat er soms maar 3 minuten tijd is voordat de trein weer verder moet. Schoonmakers doen dan wat ze kunnen, maar we willen dat verbeteren."

Ook de beproeving van nieuwe schoonmaakmiddelen zijn een belangrijk doel om de de trein zo snel mogelijk te kunnen reinigen. "Naar dat soort oplossingen zoeken wij, in de wetenschap dat toiletschoonmaak voor ons een uitdaging zal blijven, omdat de reiziger het toilet altijd aantreft zoals de vorige reiziger hem heeft achtergelaten. Ook wij zien nog te vaak smerige treintoiletten, logisch dus dat reizigers en treinpersoneel dat aangeven", aldus Goorden.

Een van de nieuwe innovaties die onlangs uitgetest is, is een speciale kauwgomkrabber. Dit is een bezem waarmee schoonmaakpersoneel eenvoudig de vloeren mee kan aanvegen en tegelijkertijd plakken kauwgom los kan krabben. Ook heeft volgens Goorden de NS een voorstel ontvangen om met een nieuwe techniek de afvalbakken in de treinen sneller te kunnen verwisselen, zodat deze industrieel gereinigd kunnen worden. Ook nieuwe geur-technieken zijn volgende de NS zeer welkom.

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Foto: Nederlandse Spoorwegen

Bron: Nederlandse Spoorwegen