Pier Eringa: "Treinverkeer moet kunnen verdubbelen"

Topman Pier Eringa van ProRail wil dat het aantal treinen verdubbeld kan worden. Om dit te realiseren moet er veel gebeuren. Dat zegt de topman in een interview met De Telegraaf.

"Ons spoor moet geschikt worden voor twee keer zoveel treinen, die korter op elkaar rijden met veel hogere snelheden" bepleit de topman. Omdat te realiseren, moet er niet alleen nieuw spoor worden aangelegd, maar ook de spanning op de bovenleiding moet omhoog, meer hogesnelheidswissels en moderne beveiliging. "De diesels gaan eruit en de machinist krijgt op den duur een andere rol", meent Eringa.

Volgens hem moet en zal er de komende drie jaar drastisch vernieuwd worden."De spoortechniek dateert op veel plekken van net na de oorlog. Vergelijk het met de zwart-wittelevisie. We moeten met onze tijd mee, ook qua kennis" zegt de topman tegen De Telegraaf. Het vergroten van de capaciteit, waardoor er meer treinen kunnen rijden, is volgens Eringa noodzakelijk. Hij heeft zijn hoop gevestigd op ERTMS level 3. De uitrol van ERTMS, laat staan van versie 3, is echter vertraagd.
De topman zegt dat hij met het huidige budget meer wil bereiken. Maar dat is niet voldoende om zijn plannen te realiseren. Er moet wat hem betreft ook geld bij. De spoorbeheerder wijst erop dat in acht jaar tijd het aantal treinritten met een derde is toegenomen. In de komende vijf jaar gaat ProRail uit van 15% groei.

Ruimte voor meer treinen is positief, maar Eringa heeft ook slecht nieuws: onderhoud zal vaker ook overdag uitgevoerd gaan worden. Wel wil hij kijken of de hinder verminderd kan worden bij onderhoud. "Nu wordt dubbelspoor bij werkzaamheden stilgelegd, maar er kan soms best één spoor openblijven. We moeten slimmer omgaan met de middelen. Veiligheid staat voorop, maar achterhaalde dogma’s zijn wat mij betreft uit den boze."

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb

Bron: Treinreiziger