Maandagochtend weer treinen tussen Roosendaal en Bergen op Zoom

De schade aan het spoor die ontstaan is bij een aanrijding tussen Roosendaal en Bergen op Zoom is groter dan gedacht. ProRail verwacht dat reizigers vanaf maandagochtend 1 mei weer over het traject kunnen rijden.

De schade is aanzienlijk groter dan in eerste instantie leek. Dat bleek vrijdag in de namiddag nadat de Intercity-trein van NS was weggesleept en ProRail de schade aan de sporen definitief kon opnemen. Bij de ontsporing zijn de rails verbogen, zijn er 85 dwarsliggers vernield en is de beveiligde overweginstallatie bij de Plantagebaan in Wouw (bij Roosendaal) zwaar beschadigd geraakt. Ook de rails op de overweg moeten worden vervangen. Omdat het gaat om een speciale overweg die beter bestand is tegen zeer zware voertuigen, gaat het langer duren voordat de overweg weer klaar is voor gebruik. De rails moeten opnieuw worden ingegoten, waarna deze nog moeten uitharden.

Veiligheidstesten

Na de herstelwerkzaamheden welke naar verwachting eind van het weekend voltooid zijn, zal er nog tijd nodig zijn voor het uitvoeren van veiligheidstesten. Zoals het er nu naar uit ziet zullen al deze werkzaamheden nog tot maandagochtend 1 mei start dienstregeling in beslag nemen. Pas als alles veilig naar behoren functioneert, kunnen treinen weer gaan rijden.

Trein weggehaald

De prognose liet lang op zich wachten doordat de ontspoorde Intercitytrein weer op het spoor moest worden gezet. Dat is een moeilijke klus die veel tijd kost, waaraan de Incidentbestrijders van ProRail vanaf vanmorgen vroeg keihard hebben gewerkt. Na het wegslepen van de trein kon vervolgens de schade pas volledig in kaart worden gebracht.

Herstel van het spoor

Spoorbeheerder ProRail werkt dag en nacht samen met aannemer Volker om het spoor weer rij-klaar te maken. Dit is het tweede ernstige ongeval binnen een week waarbij het spoor zwaar beschadigd is geraakt door grote zware werktuigen.

Afgelopen maandag botste een trein op een graafmachine bij Deurne. Toen heeft het treinverkeer daar een halve week stilgelegen. Prorail-topman Pier Eringa wil samen met de wegbeheerders onderzoeken hoe we dit soort incidenten kunnen voorkomen. In een reactie laat hij weten: ”De schade is enorm. We mogen van geluk spreken dat hierbij geen slachtoffers zijn gevallen. Het had zoveel slechter kunnen aflopen. Ongelukken zijn altijd mogelijk, maar als zoiets twee keer in een week gebeurt, kan je niet meer spreken van een incident. Je kan je afvragen of we niet met extra maatregelen moeten komen, samen met de wegbeheerders. Waarbij je dan iedere situatie afzonderlijk bekijkt: Waar kun je het met de techniek oplossen, waar met overweg en omliggende wegen. En waar gaat het om gedrag van weggebruikers.”

Reisadvies

Er rijden snelbussen tussen Roosendaal en Bergen op Zoom. De extra reistijd kan oplopen tot 30 minuten. Naar verwachting duurt dit tot maandag 1 mei zodra de dienstregeling weer opgestart wordt.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb

Bron: ProRail