Treinverkeer Koningsdag: Bijna 92% treinen stipt

Het treinverkeer op Koningsdag is soepel verlopen. Bijna 91,9% van de treinen reed stipt of had een vertraging van minder dan drie minuten. Daarmee reden er bovengemiddeld veel treinen op tijd. Dat blijkt uit cijfers van spoorbeheerder ProRail.

Normaal gesproken zijn er op Koningsdag juist meer treinen dan gemiddeld te laat. Ook de koning kwam stipt per koninklijke trein aan in Tilburg. De laatste keer dat de Koninklijke trein tijdens deze feestdag werd ingezet was in 2004, toen Groningen op het programma stond. In de tussentijd is de Koninklijke trein geregeld ingezet, maar niet op Koninginnedag of Koningsdag. Vorig jaar nog kwam koningin Maxima samen met de Belgische koningin Mathilde naar station Utrecht.

De Nederlandse Spoorwegen kijken terug op een geslaagde Koningsdag. Het bedrijf had uit voorzorg ruim 1.100 man extra personeel ingezet om alles soepel te laten verlopen. Koningsdag is altijd een uitdaging voor de Nederlandse Spoorwegen. Honderdduizenden feestvierders nemen die dag traditiegetrouw de trein. Vooral Amsterdam is altijd populair, maar ook Eindhoven en andere grote steden.

De NS hanteert de afgelopen 15 jaar op Koningsdag (voorheen Koninginnedag) een aangepaste dienstregeling, de zogenaamde Oranjedienstregeling. Die speciale dienstregeling is in het leven geroepen nadat het treinverkeer tijdens Koninginnedag 2001 helemaal vastliep. Sinds het inzetten van de speciale Oranjedienstregeling verloopt het beter, al is het ook daarna wel eens voorgekomen dat het treinverkeer rond Amsterdam voor korte tijd tot stilstand kwam.

Archieffoto: Bob Tubbs
Archieffoto: Bob Tubbs

Bron: Treinreiziger