[video] Spoorbrug Utrecht in delen vervoerd over water

De bouw van de nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht vordert in grote stappen. Vier delen van de nieuwe boogbrug staan inmiddels al opgesteld op een bouwterrein tussen Utrecht Leidsche Rijn en Utrecht Centraal. Aankomende zondag volgt het laatste transport waarmee de brug op locatie samengesteld kan worden op de voorbouw-locatie.

Het transport bestaat in totaal uit zes brugdelen die elk aangevoerd worden via een boot naar Utrecht. De delen zijn maximaal 60 meter lang en wegen per stuk maximaal 600 ton. De boottocht begint vanaf Schiedam en gaat via de sluizen van Wijk bij Duurstede naar de bouwlocatie te Utrecht. Hier wordt alles aan elkaar gelast, zodat het in het geheel in november over het Amsterdam-Rijnkanaal wordt geplaatst. In een video hieronder beschijft ProRail wat deze werkzaamheden precies inhouden.

Capaciteit

ProRail verdubbelt het spoor tussen Utrecht Centraal en Leidsche Rijn van 2 naar 4 sporen. Zo ontstaat ruimte voor meer treinen tussen Utrecht - Gouda - Rotterdam/Den Haag. De nieuwe spoorbrug is onderdeel van de spoorverdubbeling. De brug wordt 170 meter lang en komt tussen twee bestaande bruggen te liggen, over het Amsterdam-Rijnkanaal. Medio november zal de brug op zijn plaats worden gelegd.


Foto: Treinenweb

Bron: ProRail