NS past Groepsretour aan na misbruik

De NS gaat het gebruik van het veel gebruikte Groepsretour aanpassen, en tevens ook beperken. Deze maatregelen worden genomen om fraude en doorverkoop te voorkomen.

Tussenhandelaren verdienen op grote schaal geld aan Groepsretour, verschillende media maakten hiervan vorige maand melding. Bij zo’n twee miljoen euro aan verkochte kaartjes denkt NS aan mogelijk misbruik. Ook zijn er oplichters actief die verkochte kaartjes niet leveren, met gedupeerde klanten als gevolg. NS ziet zich hierdoor gedwongen om gebruik van het Groepsretour aan te passen.

Het Groepsretour van de NS is een kaart voor groepen personen die er samen een dagje op uit gaan. Bij het huidige Groepsretour is het mogelijk om als groep van verschillende stations te vertrekken. Dat maakt bemiddeling en doorverkoop aantrekkelijk. Met ingang van donderdag is dit aangepast. Het vertrek- en aankomststation zijn voortaan voor alle leden van een groep gelijk. Op deze manier wil de NS eventueel misbruik beperken.

De NS wil het ook in de toekomst aantrekkelijk houden voor groepen om voor de trein te kiezen. Met de consumentenorganisaties in het Locov is afgesproken dat de NS verder gaat onderzoeken hoe ze  tickets voor Groepsreizen tijdens de daluren kunnen blijven stimuleren.

Foto: Bas Meijer
Foto: Bas Meijer