‘NS zet nauwelijks langere trein ondanks verwachte drukte’

De Nederlandse Spoorwegen hebben afgelopen zondag nauwelijks extra treinen ingezet, ondanks dat vooraf bekend was dat vele extra reizigers de trein zouden nemen. Dat meldt OV-Magazine op basis van eigen onderzoek.

Elk jaar op de laatste zondag van de boekenweek gebruiken circa 250.000 treinreizigers het Boekenweekgeschenk als gratis treinkaartje. Daardoor is het aanzienlijk drukker dan op een reguliere zondag. Het zou gaan om 20 procent meer reizigers dan op een gebruikelijke zondag. Toch heeft NS nauwelijks treinen verlengd, schrijft OV-Magazine. In vergelijking met een reguliere zondag werden er slechts 14 extra treinstellen ingezet, wat neerkomt op zo’n 4.000 extra zitplaatsen.

De drukte leidde soms tot chaotische situaties. OV-Magazine wijst erop dat sommige treinen uitpuilden en reizigers soms zelfs achter moesten blijven. Vooral op de verbinding tussen de Randstad en het Noorden en Oosten was het regelmatig extreem druk. “Het blijft moeilijk te voorspellen hoe laat en waar precies de drukte plaatsvindt,” stelt een NS-woordvoerder tegenover OV-Magazine. “Vooral als er tegelijkertijd op een belangrijke plek ook nog een infrastoring is. We evalueren de dag van gisteren en kijken hoe we het komende jaren beter kunnen doen.” Waarom NS niet meer materieel heeft ingezet, kon de woordvoerder niet zeggen.

Foto: Can Pac Swire
Foto: Can Pac Swire

Bron: Treinreiziger