Trein Arnhem - Düsseldorf voordeliger via VRR

Vanaf aanstaande donderdag start de uurlijkse Abellio treindienst Arnhem - Düsseldorf. Hiermee ontstaan er voor reizigers nieuwe treinverbindingen naar Duitsland, ook ontstaan er nieuwe voordelige tarieven. Een last-minute kost straks niet meer 40 euro, maar slechts 15 euro.

Voor de regionale trein zijn er namelijk speciale regionale treinkaartjes te koop, die zijn voordeliger dan het normale tarief dat geldt op de ICE. De trein, die in Duitsland ook wel RE19 of Rhein-IJssel-Express wordt genoemd, rijdt via Zevenaar, Emmerich en Oberhausen naar Düsseldorf. Interessant is dat deze trein ook gaat stoppen bij de luchthaven van Düsseldorf. Daarmee krijgt Düsseldorf Airport dus een uurlijkse rechtstreekse treinverbinding met Nederland.

Treinticket Arnhem – Düsseldorf

Een treinkaartje Anhem – Düsseldorf met de nieuwe treinverbinding kost straks 15 euro. Tenminste, als gebruik wordt gemaakt van het zogenoemde VRR tarief prijsklasse D. Nu kost die reis bij een lastminute ruim 40 euro. Een treingebonden vroegboekticket kost minimaal 19 euro. Het VRR tarief is straks te koop bij de nieuwe Abellio-kaartautomaat op Arnhem Centraal. Dit 15 euro tarief heeft een geldigheid van 5 uur en moet vooraf worden afgestempeld. Voor kinderen geldt een tarief van 1,60 euro. Het VRR tarief is alleen geldig vanaf Arnhem en Zevenaar. Vanaf andere Nederlandse stations moet er eerst met een NS treinkaartje (dat kan ook een treinactie zijn) naar Arnhem worden gereisd.

Online treinkaartjes

Wie een kaartje koopt op NS International betaalt weliswaar meer dan 15 euro, maar minder dan het oude tarief van ruim 40 euro. Het regionaal treinkaartje is niet gebonden aan een specifieke trein, maar mag niet in de ICE gebruikt worden. Consumentenorganisaties, waaronder Rover, hebben NS geadviseerd om reizigers bij de NS-kaartautomaat de keuze voor te leggen of ze met de hogesnelheidstrein willen of de regionale trein. NS heeft dat advies overgenomen. Naar verwachting zal dit begin van de zomer van 2017 worden geïmplementeerd.

Details Trein Arnhem – Düsseldorf

  • De eerste trein Arnhem – Düsseldorf vertrekt op werkdagen en zaterdag om 5:44 uur uit Arnhem. Zondags rijdt de eerste trein een uur later.
  • De laatste trein Arnhem – Düsseldorf vertrekt al om 20:44 uur uit Arnhem. Om 21:44 en 22:44 uur rijdt er nog wel een trein naar Duisburg.
  • De laatste trein vanuit Düsseldorf terug naar Nederland vertrekt om 22:26 uur en komt om 0:15 uur aan in Arnhem.
  • De reistijd Arnhem – Düsseldorf Airport duurt 1 uur en 40 minuten (uitstappen bij Düsseldorf Flughafen).
  • De reistijd voor volledige rit Arnhem – Düsseldorf bedraagt 1 uur en 49 minuten wat circa 40 minuten trager is dan de ICE.
  • De fiets kan met met een speciaal VRR-ticket. Ruimte voor fietsen is beperkt.
  • Wie van Düsseldorf naar Arnhem reist met een VRR-ticket, krijgt in de trein een barcode waarmee de ov-chipkaartpoortjes in Arnhem geopend kunnen worden. Deze keycards zijn gedurende 3 maanden maximaal 8x te gebruiken. Zo’n keycard is uitslutiend bedoeld om de poortjes te openen.

Foto: Rob Dammers
Foto: Rob Dammers

Bron: Treinreiziger